Wonen

Waarom zijn verwarmingspanelen plafond efficiënt?

Dit artikel gaat over de redenen waarom infrarood-verwarmingspanelen plafond efficiënt zijn. Maar eerst enige algemene informatie over infraroodverwarming.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming werkt met infraroodstraling. Deze straling wordt met elektriciteit opgewekt. We beperken we ons hier tot panelen. Die bestaan uit een aantal elementen. Achter de voorzijde van een paneel zit een verwarmingselement. Aan de achterkant is een paneel goed geïsoleerd. Door de verwarming begint een paneel infraroodstraling uit te zenden. In vergelijking met de traditionele straalkachel is de temperatuur echter veel lager, namelijk tussen de 90°C en 200°C. De straling is te vergelijken met zonnestraling. Infraroodstraling bevat echter geen UV-stralen en is veilig voor ons.

verwarmingspanelen plafond

Eigenschappen van infraroodstraling

We maakten al de vergelijking met zonnestraling. Maar infraroodstraling is dus veilig voor ons. Zoals zonnestraling warmt ook infraroodstraling niet de lucht op, maar de mensen, dieren en voorwerpen die zich binnen de stralingsbundel bevinden. De voorwerpen die de straling ontvangen, warmen daardoor op en kunnen deze warmte vervolgens aan de omgeving afstaan. Maar belangrijker is, dat de infraroodstraling ons ook rechtstreeks opwarmen. Infraroodstraling heeft een tamelijk beperkt bereik, namelijk zo’n 3 meter. De straling gaat ook alleen rechtuit. Infraroodpanelen werken heel snel. Na inschakeling voel je al gauw de warmte. Ook verdwijnt dat effect in korte tijd na uitschakeling van een paneel. Dat verhoogt de efficiëntie van de panelen.

Verwarmingspanelen in het plafond

Het is belangrijk te onthouden, dat infrarood alleen effect heeft op wat zich binnen de stralingsbundel bevindt. Omdat het bereik van infraroodstraling zo’n 3 meter is en altijd rechtuit gaat, is plaatsing van de panelen in het plafond een prima idee. Het plafond van ruimtes in woningen is normaliter niet hoger dan 3 meter en dus reikt de straling tot aan de vloer. Je schakelt slechts de panelen in boven de plekken waar iemand zich bevindt. Niet de hele ruimte wordt verwarmd en ook daarom is deze manier van verwarmen heel efficiënt. Dankzij de verwarmingspanelen in het plafond heb je ook meer vloeroppervlakte, namelijk de ruimte die radiatoren niet meer innemen.