Gereedschap

Het nut van palletwikkelaars

In dit artikel gaat over palletwikkelaars. Hoe werken die en waarom zijn ze nuttig. Maar eerst wat zijn pallets en waarvoor worden ze gebruikt.

Wat zijn pallets?

We beperken ons hier tot houten pallets. Pallets zijn plateaus met een constructie daaronder. Als je een pallet op de grond zet, dan staan de goederen erop zo’n 14 cm van de grond af. Die ruimte wordt gebruikt om er de armen van een palletwagen of vorkheftruck in te schuiven. Vervolgens kan die dan worden opgetild en verplaats. De palletafmetingen zijn gestandaardiseerd.

Waarvoor worden pallets gebruikt?

Pallets worden in magazijnen in speciale stellingen geplaatst. Vanwege de constructie van een pallet hoeft die doorgaans slecht door twee dwarsverbindingen tussen staanders te worden ondersteund. Ook voor het vervoer van goederen zijn pallets heel nuttig. Je kunt daarbij met de standaardafmetingen rekening houden. We noemden al de palletwagen en vorkheftruck, die worden gebruikt voor de verplaatsing van pallet.

Waarom wikkelen?

Als je goederen op een pallet plaatst, dan is er een goede kans dat bij verplaatsing van de pallet er goederen afvallen. Die kunnen dan beschadigen met alle vervelende consequenties daarvan. Goederen kunnen ook beschadigen terwijl ze op een pallet staan. Het omwikkelen ervan met folie geeft een zekere bescherming daartegen. Tenslotte bescherm je de goederen tegen vuil worden. Hiermee is het nut van omwikkelen aangetoond en dus ook van palletwikkelaars.

palletwikkelaar kopen

Hoe wikkelen?

Als er heel weinig wordt gewikkeld, dan zou dat handmatig kunnen gebeuren. Je zult meer materiaal gebruiken dan bij het machinaal wikkelen. Ook is het moeilijk om een bepaalde wikkelkracht aan te houden. Je kunt een halfautomatische of een volautomatisch palletwikkelaar kopen. Daarnaast bestaat er een mobiele versie. In het laatste geval loop je met de wikkelaar om de pallet heen. Bij de halfautomatische wikkelaar staat de pallet op een draaischijf en wordt omwikkeld terwijl die draait. Bij een volautomatische wikkelaar gaat de pallet de wikkelaar in en blijft in zijn positie. Machineonderdelen gaan om de pallet heen en omwikkelen die op die manier.