Wonen

Voor de werelderfgoed liefhebber

Dit is waarom je volgend voorjaar naar Dubrovnik wilt gaan. Het is een bestemming voor een ander soort vakantie. Dubrovnik is een stad aan de Adriatische kust van Kroatië. Op je eerste dag in Dubrovnik bezoek je de oudste kerk van Europa. Als je geluk hebt, bevind je je op het uiterste puntje van de Adriatische Zee – er zijn hier namelijk nog minstens twee andere UNESCO-werelderfgoedlocaties. In de 16e eeuw stond de stad onder Venetiaans bewind en is vooral bekend om zijn lange reeks paleizen, zoals het Dorische, dat als achtergrond diende voor een van de beroemdste schilderijen aller tijden: de Madonna met kind en de heilige Johannes de Doper.

Dubrovnik

Bereikbaarheid

Dubrovnik is een geweldige vakantiebestemming. Het is niet alleen geweldig voor sightseeing, de bereikbaarheid van Dubrovnik is ook geweldig. Je kan Dubrovnik te voet bezoeken met een 4WD, maar de snelste en gemakkelijkste manier om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien is met het openbaar vervoer. Als je in Dubrovnik aankomt, rij je langs het Lido, dat in ongeveer 4 uur te bereiken is. Het Lido is de belangrijkste haven van het eiland, met een paar boot- en veerbootmaatschappijen. De haven biedt de meeste soorten accommodatie, maar de meeste plaatsen zijn erg klein. Ik zou dus ook aanraden een beetje buiten de haven te zoeken, dan heb je iets meer ruimte voor je geld.

Het landschap

Hier is waarom het landschap van Dubrovnik nog een reden is om Dubrovnik te bezoeken. Dubrovnik wordt in het westen de stad van het water genoemd omdat het al meer dan 800 jaar een toeristisch mekka is. Sinds de invasie van de Noormannen in het zuiden van Kroatië is de stad een van de dichtstbevolkte ter wereld. Dubrovnik ligt op een schiereiland dat een natuurlijke barrière vormt tussen het vasteland en de Adriatische Zee. Het schiereiland loopt noord-zuid en verdeelt de twee grote steden van Kroatië: Dubrovnik en Hvar. De stad werd oorspronkelijk gebouwd rond Romeinse en middeleeuwse vestingwerken in Romeinse stijl.