Geen categorie

De vele toepassingen van beton

Er wordt wereldwijd ontzettend vaak en veelvuldig gebruik gemaakt van beton. In de bouw, maar ook op allerlei andere plekken. Beton is immers een ontzettend praktisch en sterk materiaal, dus het is niet verwonderlijk dat er zo vaak voor wordt gekozen. Om je een beetje een beeld te geven van de verschillende toepassingen van beton, hebben we een aantal voorbeelden van betongebruik voor je opgeschreven, dus bekijk ze gauw!

Kustbescherming

Op sommige plaatsen wordt er vrij dicht bij de kust gebouwd en gewoond. De kracht van de zee is niet te onderschatten, en kan na verloop van tijd stukken van de kust wegslaan en zo verder landinwaarts komen. Dat is natuurlijk niet handig voor de mensen die hun huis aan de kust hebben staan. Met betonblokmallen worden er dan grote betonnen voorwerpen gemaakt, zoals bijvoorbeeld een betonblock. Deze plaatst men dan langs de kustlijn, zodat de golven daarop stukslaan en niet op de daadwerkelijke kust zelf. Het sterke beton is goed bestand tegen de kracht van de zee, en kan waar nodig worden aangevuld met nieuwe blokken wanneer deze na verloop van tijd toch beschadigd raken.

Woningbouw

Uiteraard wordt beton ook ingezet bij woningbouw. De meeste nieuwbouwwoningen, alsmede een heleboel bestaande bouw, bestaat voor een groot deel uit beton. Vaak wordt het hele raamwerk van het huis, dat wil zeggen de muren, uit beton vervaardigd. Zo ontstaat er een stevige basis waar de rest van het huis omheen wordt gebouwd.

Infrastructuur

Ook voor infrastructuur is beton een populair bouwmateriaal. De meeste viaducten en bruggen bevatten betonnen onderdelen en ook voor andere projecten wordt het geregeld ingezet. Moet het beton extra sterk zijn, dan kiest men vaak voor gewapend beton. Hier zit dan staal in verwerkt, dat het beton extra stevig maakt zodat het meer gewicht en krachten kan weerstaan.