Wonen

De nieuwe manier van werken

In 2020 moest het grootste deel van de bevolking verplicht vanuit huis werken; we waren allemaal in quarantaine en kwamen zo weinig mogelijk buiten. De straten waren zo goed als leeg voor een goed aantal weken, en de nieuwe ontwikkelingen van het virus in binnen en buitenland werden continu gerapporteerd op het nieuws. Men ging van vergaderingen in een vergadering zaal naar meetings op Zoom. Een fijne werkplek thuis werd daarbij een noodzaak, waardoor veel mensen kantoorartikelen en meubels gingen kopen zoals een zit sta bureau of een elektrisch bureau. Deze gewoonte van thuis bezig te zijn is sindsdien blijven hangen, en veel mensen kiezen ervoor niet meer te werken op kantoor.

Het beeldscherm werd de norm

De wereld schrok toen bekend werd wat de gevolgen waren van het uitbreken van het SARS covid-29 virus in China, en later in Noord-Italië als eerste regio in Europa. Het is een erg besmettelijk virus dat in ernstige gevallen ervoor kan zorgen dat men op de Intensive Care komt te liggen aan een beademingsapparaat. De deuren en ramen gingen dicht, de mondmaskers op en de handen schoon houden met ontsmettingsgel werd een nieuwe gewoonte. Leerlingen van universiteiten, middelbare scholen en zelfs basisscholen kregen in de eerste maanden van het uitbreken van het virus allemaal via Zoom of Teams les.

Thuiswerken zorgt voor nieuwe ontwikkelingen

Voor sommige leerlingen was deze manier van werken fijn; je kon thuis blijven, in je vertrouwde omgeving en was dichtbij familie. Deadlines werden versoepeld en de eisen werden lager, waardoor toetsen of examens makkelijker haalbaar werden. Zowel op scholen als op kantoren vond veel reorganisatie plaats. Er moest een nieuwe manier van werken ontwikkeld worden. Vandaag de dag krijgen werknemers nu de optie om thuis te blijven werken, of gedeeltelijk thuis en op kantoor. Dit zorgt bij mensen voor het idee om uit de stad te verhuizen naar het platteland; een rustige omgeving dichtbij de natuur waar men gewoon vanuit de voorkamer kan werken.