Geen categorie

De geschiedenis van de zaag

De zaag is een erg bekend voorwerp en gereedschap dat veel mensen gebruiken om bijvoorbeeld hun houten panelen op maat te zagen. Het is ook een gereedschap waarbij er erg veel vormen van bestaan, maar de bekendste is toch wel de originele handzaag. Het leuke is dat veel mensen niet de geschiedenis achter zagen en de zaag weten en dat deze geschiedenis nog erg diep en ver terug de tijd ingaat. Dus bedenk dat dit gereedschap wat je misschien eens in de zoveel weken gebruikt om houten panelen op maat mee te zagen, vroeger misschien wel voor hele andere doeleinden werd gebruikt.

De zaag in zijn glorie

Een zaag is een stuk gereedschap of een werktuig, die grotendeels gebruikt wordt om bijvoorbeeld hout, natuursteen en metaal te bewerken, door ze in verschillende stukken te scheiden of arceringen in het materiaal mee te brengen. Het werktuig wordt veel gebruikt door de beroepen, timmerman, constructeur en chirurg. Een zaag heeft meestal een zaagkant en een platte kant. De zaag kant kan gebruikt worden, met zijn tandjes, om het materiaal per zaag slag te zagen. Hiermee wordt er een beweging gebruikt waarbij de uitstaande tandjes het losgekomen materiaal afvoeren aan de zijkant zodat er geen residu tussen de zaag en het materiaal overblijft. Het materiaal van de zaag is verschillend en afhankelijk van het soort materiaal wat je zaagt.

Mechanisch zagen van tegenwoordig

Tegenwoordig bestaan er ook mechanische en elektrische zagen. Deze worden door een motor aangevoerd, en deze motor wordt gevoed door stroom uit het stopcontact. Hierbij bestaan er veel verschillende soorten zagen zoals de, cirkelzaag, gatenzaag, kettingzaag en lintzaag. Deze zagen zijn vergeleken met handzagen veel gevaarlijker, omdat de zagen niet stoppen wanneer er een vinger tussen komt. De mens heeft niet meer in de hand hoe hard de zaag zaagt en kan dus uitschieten en ernstige verwonden krijgen. Tegenwoordig bestaan er ook elektrische zagen die een automatisch detectiesysteem hebben, waarbij wanneer er een vinger dicht in de buurt komt, de zaag automatisch stopt met zagen, waardoor de zaag een stuk veiliger wordt.