Woonkamer

Yamaha piano – digitaal op duizelingwekkende hoogte 

De werkwijze van een akoestische piano is niet gelijk aan die van een digitale piano. Het akoestische model maakt gebruik van hamertjes die snaren aantikken om zo klank te maken. De digitale piano gebruikt sensoren. Ga je nu achter het toetsenbord van een akoestische piano zitten, dan druk je steeds één pianoklank uit de toets. Bij een digitale piano toets je per keer een kleine geluidsopname actief. Een digitale piano is namelijk computergestuurd. Iedere toets is verbonden aan een kleine opname, afhankelijk van de toonhoogte van die toets. En net zoals bij de akoestische piano kan ook de digitale de klank hard of zacht laten weerklinken, afhankelijk van de kracht waarmee je de toets indrukt. Eén van de grote marktleiders op digitaal pianogebied is Yamaha piano

De pré’s van een digitaal model 

Als je niet teveel ruimte hebt in huis, biedt een digitale piano ook voordelen boven een akoestisch model. Hij sjouwt een stuk lichter naar binnen en is ook wat kleiner, dus heb je er sneller een leuk plekje voor gevonden. Het gedoe van het halfjaarlijks laten stemmen van een akoestische piano is niet nodig bij een digitale variant. Die heeft immers geen snaren. Ook de hele dure akoestische piano heeft slechts één klank per toets op voorraad. Zijn digitale broertje beschikt over een veel royaler klankaanbod van geluidsopnames van diverse piano’s en andere instrumenten. De akoestische piano heeft geen volumeknop, het digitale geluid is wel te regelen. Maar voor de liefhebbers van bijvoorbeeld een Yamaha piano blijft het grootste voordeel dat je je digitale piano onderdeel kunt laten vormen van je computerapparatuur. Aansluiten op je desktop? Appeltje-eitje. 

De mindere kanten van digitaal ten opzichte van akoestisch 

De eerlijkheid gebiedt ook de nadelen even aan te stippen. Bij een digitale piano krijg je pas een echt mooie pianoklank als je flink je beurs aanspreekt. Alleen de wat duurdere digitale piano’s kunnen zich meten met goede akoestische piano’s. Bijvoorbeeld een Yamaha piano uit het hogere prijssegment. Als je gewend bent met een akoestische piano om te gaan, voel je, spelend op een digitale variant, ineens minder een band met het instrument. De akoestische piano wordt over het algemeen wat intenser beleefd. 

Yamaha piano in de absolute top 

Digitale piano’s worden verzorgd door topmerken als Clavis, Roland en Kawai. En natuurlijk behoort een piano van Yamaha ook tot het beste om je muzikaal op digitale wijze in vervoering te brengen. Yamaha heeft zelfs een ongeëvenaard transparant heldere klank die typisch voor het merk is. De Yamaha Clavinova digitale piano’s staan er bekend om. Je betaalt ervoor, maar de zuivere klank is puur genot. De goede modellen hebben ook extraatjes zoals een automatische aanpassing aan je speelstijl. 

De levenscyclus van een Yamaha piano 

Bedenk wel dat een akoestische piano generaties mee kan. De levensduur van een Yamaha piano of een andere digitale piano is echt korter. Technisch kan die zo’n twintig jaar mee. Maar,. economisch is hij sneller verouderd. Dat komt omdat de techniek van elk volgend model alweer een stuk verbeterd is. Reken daarom op zo’n zeven tot negen jaar.