Geen categorie

Voordelen van hout

Hout is een van de weinige natuurlijke, hernieuwbare bouwmaterialen. Het cyclische proces van het oogsten en regenereren van bossen voor houtproductie zorgt ervoor dat hout beschikbaar blijft. Elke keer dat een boom wordt geoogst, worden tot tien bomen op zijn plaats hersteld; de hernieuwbare cyclus begint opnieuw. Omdat het een natuurlijke hulpbron is, is hout niet giftig en veilig te hanteren en aan te raken; het veroudert ook op natuurlijke wijze en wordt niet afgebroken tot milieubelastend materiaal.

Brandprestaties

Bij brand ontstaat er een houtskool laag op het houtoppervlak en deze laag draagt ​​bij aan de brandwerendheid van het materiaal. De houtskool laag isoleert de binnen kern van het hout en vertraagt ​​het binnendringen van warmte, waardoor de temperatuur in het onverbrande materiaal laag blijft en het hout zijn lading veel langer kan dragen dan staal. De beschermende houtskool laag die tijdens een brand ontstaat, zal ook de algehele verbrandingssnelheid van het hout verminderen.

Natuurlijke isolatie

Hout is van nature een isolatiemateriaal dat een barrière vormt tussen warmte en kou. Het geheim schuilt in de vele luchtbellen in de celstructuur van houtproducten, wat betekent dat lichtgewicht hout een betere isolator is naarmate de thermische geleidbaarheid toeneemt met de dichtheid. Constructieontwerp met de nadruk op energie-efficiëntie door middel van lichtgewicht hout kan in hoge mate bijdragen aan het maximaliseren van comfort en het minimaliseren van het gebruik van niet-hernieuwbare energie. Bovendien kunnen in houtskeletbouw gebouwen extra isolatiemateriaal worden geplaatst in ruimtes tussen framedelen zonder de wand-, plafond-, dak- of vloerdikte te vergroten. De natuurlijke thermische eigenschappen van hout maximaliseren ook de efficiëntie van isolatiematerialen, aangezien hout niet koud wordt of warmte afvoert, waardoor er minder energie nodig is om de warmte in het hele gebouw vast te houden. Je kan bijvoorbeeld blokhut bouwen of douglashout gebruiken. Uiteraard zijn er ook andere hout soorten.Voordelen van hout