Woning

Tips voor het budgetvriendelijk inrichten van een kleine woonkamer

Als je een kleine woonkamer hebt, kan de ruimte snel ook klein aanvoelen. Een rommelige ruimte met te veel accessoires kan de woonkamer zelfs nog krapper doen aanvoelen. Er zijn echter manieren waarop je de woonkamer met een budget kunt inrichten en hem groter en uitnodigender kunt laten lijken. Hier volgen enkele tips om de beste eigenschappen van jouw woonkamer te accentueren en tegelijkertijd de kosten zo laag mogelijk te houden.

Voeg kleur en contrast toe 

De eerste stap om kleur toe te voegen aan de inrichting van de woonkamer is bepalen welke delen van de kamer dit het meest nodig hebben. Als de bank bijvoorbeeld te groot is voor de ruimte, kan het toevoegen van kleur met kussens het oog wegleiden van de bank en deze meer in verhouding laten lijken. Als de bank te klein is voor de kamer, kan het toevoegen van kleur de ruimte groter doen lijken. Kleurrijke accessoires, zoals vloerkleden, plaids en bloemen kunnen een kamer samenbrengen en een warm en uitnodigend gevoel geven. Over het algemeen laten ook koude kleuren een kamer groter lijken, bijvoorbeeld blauw, groen en paars. Kies dus voor zowel de muren als de vloer voor lichte kleuren. 

Zorg voor opbergruimte 

Bij het inrichten van een kleine kamer kan het gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen door decoratieve voorwerpen, zoals boekenplanken en vazen. Hoewel deze voorwerpen zeer decoratief kunnen zijn, kunnen ze ook te veel ruimte innemen en de woonkamer nog kleiner doen aanvoelen. Probeer in plaats daarvan waar mogelijk opbergruimte te creëren. Zo kan een boekenplank die ook als salontafel dienst doet, extra zitplaats bieden en tevens opbergruimte voor uw boeken en decoratieve voorwerpen. U kunt ditzelfde principe toepassen op andere meubels in uw woonkamer, zoals voetenbanken, salontafels en bijzettafels.

Hang kunstwerken en spiegels op 

Het toevoegen van kunstwerken in fotolijsten aan de muren is een geweldige manier om de woonkamer te personaliseren, maar teveel kan de ruimte ook kleiner doen lijken. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld een mooie wissellijst 50×60 ophangen boven de open haard, tegenover de bank of boven de tv. Deze lijst hoef je niet te vervangen en je te allen tijde wisselen van kunstwerk. Spiegels zijn ook altijd een goed idee, en in een kleine ruimte is het zelfs een absolute musthave. Een grote spiegel zorgt ervoor dat een kleine kamer groter, lichter en meer open lijkt. Hoe groter de spiegel, hoe groter dit effect zal zijn. Om ruimte te besparen kun je deze het beste aan de wand hangen. 

Speel met vormen

Veel mensen zijn bang om vormen te combineren bij het inrichten van hun woonkamer. Spelen met verschillende vormen kan er echter voor zorgen dat de kamer groter lijkt. Als je bank bijvoorbeeld te groot is voor de ruimte, probeer hem dan te combineren met een loveseat. Het gebruik van verschillende vormen kan ook helpen de kleuren in de kamer te verdelen, waardoor deze minder rommelig en ongeorganiseerd lijkt.

Voeg planten en groen toe

Planten en groen toevoegen aan je woonkamer is een geweldige en budgetvriendelijke manier om kleur toe te voegen en een warme, uitnodigende sfeer te creëren. Je kunt ook potten met planten plaatsen bij de ramen in uw kamer of boven de open haard om natuurlijk licht in de kamer te brengen. Je kunt ook kunstmatige planten en groen gebruiken om geld te besparen en het huis er het hele jaar door netjes uit te laten zien. Voor de beste budgetvriendelijke woonkamerinrichting moet je niet bang zijn om te spelen met verschillende vormen en patronen.