Woning

Wat moet je doen bij een lekkende kelder?

Het hebben van een lekkende kelder kan ontmoedigend en stressvol zijn, vooral in Nederland, waar de kelderssteeds vaker worden gebruikt als leefruimte. Naast de financiële kosten, kan een lekkende kelder ook leiden tot gevaarlijke schimmelgroei en een verminderde luchtkwaliteit. Dus, als je een lekkende kelder hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier ontdek je alles wat je moet weten over het oplossen van een lekkende kelder.

Ontdek de oorzaak van de lekkage

Om de lekkage te repareren, moet je eerst vaststellen waar het water vandaan komt. Is het een probleem met het grondwaterpeil, heb je te maken met een barst in de muur of het plafond, of is het probleem te wijten aan slechte afvoer? Om de oorzaak vast te stellen, moet je het gebied grondig onderzoeken en kijken waar het water vandaan komt. Inspecteer de muren, het plafond en de vloer, inclusief de plinten, om te zien of er water binnenkomt.

Reinig de kelder

Nadat je de oorzaak van het probleem hebt ontdekt, is het tijd om het getroffen gebied schoon te maken. Verwijder alle items en meubels uit de kelderruimte en reinig de vloer en muren grondig. Zorg ervoor dat je alle schimmel en vochtigheid verwijdert, omdat dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Als de lekkage afkomstig is van afvoerproblemen, zorg er dan voor dat deze ook grondig worden gereinigd.

Repareer de lekkage

Een lekkende kelder kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, van eenvoudige afvoerproblemen tot ernstige structurele problemen. Afvoerproblemen kunnen meestal worden opgelost met reiniging en reparatie, terwijl structurele problemen meer gespecialiseerde kennis vereisen. Als je er niet zeker van bent wat de oorzaak van het probleem is, roep dan de hulp in van een professional. Een professional kan je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de lekkage en kan het probleem op de juiste manier oplossen. Een goed bedrijf die je kan inschakelen is kelderwaterdicht.nl. Zij weten precies hoe ze jouw kunnen helpen.

Voorkom toekomstige lekkages

Nadat de lekkage is gerepareerd, is het belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het probleem zich in de toekomst voordoet. Zorg voor de goede ventilatie in de kelder door ramen en ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig de afvoer om verstoppingen te voorkomen en zorg dat de vochtigheid laag blijft. Overweeg om een waterdichtingsmiddel aan te brengen op de muren en vloer van de kelder om de ruimte beter te beschermen tegen toekomstige lekkages.
Bron: https://kelderwaterdicht.nl