Wonen

Klokken verzamelen: voor de kenner of voor iedereen toegankelijk?

Antieke klokken verzamelen kan erg lucratief zijn voor diegene die weet wat belangrijk is waar men op moet letten. Daarnaast heerst het stigma dan met een flinke duit geld dient te hebben om ook maar te kunnen beginnen met een verzameling. Maar niets in minder waar. Antieke klokken, maar ook horloges, zijn door het internet toegankelijker geworden dan ooit. Waar men vroeger op zoek moest naar andere verzamelaars, markten moest afstruinen of beurzen af moest gaan, is het mogelijk om unieke klokken uit de gehele wereld te bekijken en, wanneer de interesse voldoende is, zelfs aan te schaffen.

Klein beginnen of direct hoog inzetten?

Het belangrijkste bij het verzamelen van klokken (of eigenlijk van welk object dan ook) is dat men goed geïnformeerd dient te zijn. Kennis is het meest belangrijkste aspect van het verzamelen van kostbare objecten. Daarom kan het lonen om op bezoek te gaan bij andere verzamelaars.  Schroom niet om allerlei vragen te stellen; ze vertellen vol trots over eigen de eigen verzameling. Wanneer je voorstel om zelf te beginnen met het verzamelen dan zullen ze met alle enthousiasme vertellen over hoe zij zelf zijn begonnen. Vraag bijvoorbeeld ook wat de valkuilen zijn. Elke verzamelaar is wel eens (of meerdere keren) de mist in gegaan met het verzamelen van kostbare objecten. Of dit een inschattingsfout is van de waarde, het verkeerde vaststellen van het object of wellicht het meest sneue: opgelicht zijn. Op al deze punten zullen alle verzamelaars van alles kunnen vertellen. Luister en observeer goed, op deze manier kom je het meest te weten over het verzamelen.

Verkopen van zeldzame objecten

Let bij het (ver)handelen van unieke objecten op speciale belastingregels, het kan namelijk zijn dat het niet mogelijk is om belasting af te trekken van special stukken.