Jouw stappenplan om een kunstwerk te schilderen
Wil jij graag beginnen met schilderen, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Schilderen kan een hele onderneming zijn, maar met dit stappenplan weet je zeker dat je goed voorbereid bent.
1. Alle benodigdheden inslaan
Voor het maken van een waar kunstwerk heb je verschillende materialen nodig. Je zult verschillende formaten penselen moeten kopen, verf, een doek en een schilderijlijst om jouw kunstwerk naderhand in tentoon te stellen. Je kunt deze allemaal nieuw kopen, maar voor je eerste schilderij is het misschien handiger om niet direct te veel geld uit te geven aan deze benodigdheden. Ook is het belangrijk om in dit stadium te bedenken wat voor soort schilderij je wilt maken. Voor aquarel heb je namelijk andere verf en penselen nodig dan bij acryl, zorg dus dat je alles inkoopt voor één type verf.
2. Het doek voorbereiden
Eigenlijk heeft elk doek een voorbereiding nodig. Je bereidt het doek goed voor, door deze met een witte basislaag te beschilderen. Zorg ervoor dat je een dunne en egale laag aanbrengt, zodat je geen per ongeluk 3D-effect in je kunstwerk creëert. Deze basislaag moet goed drogen, daarom is het verstandig om dit minimaal één dag voordat je wilt gaan schilderen te doen.
3. Tijd om te beginnen
Het begin van je kunstwerk is de schets. Dit kun je eerst op papier doen, om je doek niet helemaal vol te kliederen. Pak een papier dat net zo groot is als je doek, zodat je direct ziet hoe de verdeling over de ruimte is van jouw kunstwerk. De schets hoeft niet heel uitgebreid en gedetailleerd te zijn, het is immers nog maar een schets. Als je doek goed gedroogd is, kun je de schets op je doek schetsen, zodat je goed weet waar je welke lijnen moet plaatsen.
4. Perfect kleurgebruik
Nu zul je beginnen met het mixen van je kleuren. Natuurlijk kun je al mooie kleuren kopen in de winkel, maar je kunt ook zelf gaan mixen. Als je kleuren gaat mixen, is het belangrijk om goed bij te houden welke verhoudingen je van elke kleur hebt toegevoegd. Als je de perfecte kleuren hebt gevonden, kun je aan de slag met je daadwerkelijke schilderwerk.
5. Tijd voor actie!
Het schilderen zelf is misschien wel het meest spannende onderdeel van het gehele proces. Nu zul je jouw beeld echt op doek moeten zetten. Het is belangrijk dat je niet te kritisch bent en vooral in oplossingen blijft denken. Verf is minder problematisch dan je denkt en een foutje kan ook het begin zijn van mooi improvisatiewerk. Heb je echt een probleem gecreëerd en weet je niet hoe je het moet oplossen? Dan vind je op het internet genoeg video’s die kunnen helpen. Schilderen is natuurlijk een creatief proces, dus omarm de creatieve vrijheid om jouw schets en het beeld dat je had ook enigszins los te laten als je het nu nog niet goed op je doek krijgt. Je leert er meer van als je doorgaat dan wanneer je tussentijds opgeeft. Wanneer je kunstwerk dan af is, kun je deze laten drogen en vervolgens inlijsten in je schilderijlijst. Je eerste schilderwerk wil je immers toch bij je houden, al is het puur om te zien hoeveel je vooruit bent gegaan later in je schildersleven. Heel veel succes en vooral; geniet ervan!