huis

Handige tips en trucs over dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk als je jouw huis wilt verduurzamen. Het brengt namelijk voordelen met zich mee, want je hoeft in de winter minder te stoken om het warm te houden en dat zorgt natuurlijk voor een flinke besparing op je energierekening. In de zomer profiteer je juist weer van het feit dat de warme lucht van buitenaf wordt geweerd. Andere voordelen zijn dat je huis meer waard wordt, je de investering binnen een aantal jaren kunt terugverdienen en dat je vanuit de overheid de ISDE krijgt. In onze blog geven we dan ook een aantal handige tips en trucs over het isoleren van je dak.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Dakisolatie is belangrijk, omdat warme lucht naar boven stijgt en dus kan ontsnappen als het dak niet geïsoleerd is. Dus dan moet je nog steeds meer stoken om het warm te houden. Ondanks dat het isoleren van je dak belangrijk is, is het wel het laatste wat je in de woning moet isoleren. Wanneer je ineffectief isoleert loop je namelijk het risico dat je de vocht die vanuit de kruipruimte in het huis trekt opsluit en dat zorgt voor vochtproblemen en schimmels. De juiste volgorde is dan ook om eerst te investeren in een goede vloerisolatie, vervolgens in de muurisolatie en als laatste de dakisolatie.

Dakisolatie laten uitvoeren door een expert

Een doe-het-zelver kan het dak zelf isoleren, maar het is toch slim om een expert in te schakelen. Vooral als het dak aan de buitenkant geïsoleerd moet worden of als je een plat dak hebt. Wanneer het isolatiemateriaal niet goed wordt geplaatst, is de kans groot dat er vochtproblemen ontstaan. Vochtproblemen wil je absoluut voorkomen, omdat het smerig is om te zien, er een muffe lucht in huis kan ontstaan en schimmels krijgen de kans om zich te vermeerderen. En we hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat een langdurige blootstelling aan de sporen van schimmels schadelijk is voor de gezondheid.

Welke isolatiemateriaal moet je kiezen?

De keuze voor het isolatiemateriaal dat je gebruikt of laat plaatsen, is afhankelijk van de isolatiewaarde en op welke manier het dak wordt geïsoleerd. Isolatieplaten van glas- of steenwol worden het vaakst gekozen, maar ook isolatieplaten van EPS en XPS zijn goede keuzes. De Lambda waarde van het isolatiemateriaal speelt ook een belangrijke rol in je keuze, want die waarde geeft aan hoe goed de isolatiewaarde is. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te effectiever is de isolatie. De gemiddelde Lambda-waarde van de verschillende materialen staat in de onderstaande tabel.

IsolatiemateriaalLambda waarde
Glaswol0,031 tot 0,044 W/mK
Steenwol0,032 tot 0,040 W/mK
XPS0,032 tot 0,035 W/mK

Welk isolatiemateriaal voor dakisolatie?

Voor het isoleren van het dak kun je verschillende keuzes maken. Dakisolatie met glaswol en steenwol zijn de meest gangbare manieren als je het dak van binnenuit isoleert. EPS en XPS worden daarentegen weer het vaakst gekozen als het dak van buitenaf wordt geïsoleerd. Een klein nadeel van EPS en XPS is dat het wel duurder is dan bijvoorbeeld glas- of steenwol.

Al deze materialen en meer, bestel je op Isolatiespecialist.nl.