Een verplicht definitief energielabel voor je huis?
Energielabel, wat is het precies? Het energielabel van een woning laat de koper (of verhuurder) in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Met dit energielabel wil de overheid ervoor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Energie label woning zijn gemarkeerd met klasse A ++++ (groen, zeer zuinig) tot G (rood, zeer inefficiënt).
Het verschil tussen een voorlopig label en een definitief energielabel
Rond 2015 hebben alle huiseigenaren een tijdelijk energielabel gekregen van de overheid. Deze is echter niet actueel en het voorlopige energielabel is niet online te vinden. Het is 10 jaar geldig, tenzij het vroegtijdig wordt voltooid.
Wanneer is het verplicht?
Bij de verkoop je huis is een definitief energielabel verplicht! Als u uw woning wilt verkopen (of verhuren), moet u voor uw woning een definitief energielabel aanvragen. Vanaf 1 januari 2022 moet u bij de verkoop van uw woning een energielabel tonen. Het energielabel is 10 jaar geldig.
Hoe vraag je een energielabel aan en wat kost het?
Bij het aanvragen van een definitief energielabel kijkt een deskundige naar hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Sinds 2021 is het niet meer mogelijk om het energielabel online te laten opmaken. Er komt een deskundige kijken en controleert jouw huis en hij/zij maakt de aanvraag in orde. Je kunt zelf een deskundige uitkiezen tijdens je aanvraag. De kosten verschillen per expert. Afgaand op het bedrag van honderden euro’s. De gemiddelde prijs ligt tussen de 300 en 500 euro.
Tijdens de aanvraag van een definitief energielabel kijkt de expert naar de volgende kenmerken van je huis:
- Bouwjaar
- Woningtype (tussenwoning, hoekwoning, appartement)
- Soort glas
- Gevel/dak/vloerisolatie
- Soort verwarming
- Warmwatervoorziening
- Zonnepanelen/zonneboiler
Hoelang duurt het aanvragen van een energielabel?
Vanaf dit jaar zijn energie labels verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, dus het is belangrijk om tijdig energie labels aan te vragen. Door de drukte kan het even duren voordat de aanvraag is ingediend. Denk weken, soms maanden na! Dit kan leiden tot vertragingen in het (verkoop)proces.